OMS – ”Opriți reclamele la junk food pe aplicațiile destinate copiilor!”

Copii trebuie protejați de reclamele persuasive la junk food, de pe aplicațiile pe telefoane, rețelele sociale sau blogurile video, afirmă Organizația Mondială a Sănătății.

junk-food-1Raportul efectuat de organizație avertizează părinții că nu sunt conștienți de volumul imens de asemenea reclame, la care le sunt supuși copiii. Organizația Mondială a Sănătății a criticat de altfel și guvernele pentru că nu sunt în stare să țină pasul cu schimbarea modului în care oamenii au început să consume media. Pediatrii au spus că măsuri stricte trebuiesc luate pentru a opri obezitatea infantilă.

Raportul atacă modul în care blogerii video sunt plătiți de anumite companii pentru a le promova junk food vizitatoriilor lor. În raport este citată o analiză efectuată în Statele Unite care sugerează că acești vloggeri (video bloggeri) au o mai mare influență în promovarea mărcilor decât filmele sau programele TV pentru că sunt percepuți ca fiind mai autentici. O un alt semn de alarmă este acela că marile lanțuri de fast food încurajează copii să-și petreacă timp în restaurantele lor, făcându-le locații importante în jocuri virtuale cum ar fi Pokemon Go. Datele despre copii, vârsta, locația, preferințe, sunt colectate pentru a îi îndemna mai ușor să consume junk food, prin reclame specializate.

Dr. Joao Breda, managerul OMS al programului pentru nutriție, activitate fizică și obezitate, a declarat că era digitală este foarte puternică și modelele existente de reglementări au găuri și hibe care nu acoperă nevoile copiilor noștri. El a adăugat că părinții nu realizează cât de expuși sunt copiii lor și că acest lucru s-ar putea să fie mai periculos decât media tradițională cum ar fi televiziunea.

Anumite țări, ca Marea Britanie, au introdus reguli de protecție a copiilor, cum ar fi reclamele la junk food care sunt interzise în timpul programelor pentru copii, însă au eșuat în a ține pasul cu schimbarea ambientului media.

Ultimele statistici din Anglia arată că 1 din 5 copii este obez, atunci când termină școala primară. Dr Alison Tedstone, nutriționist principal al Sănătății Publice din Anglia a spus că există dovezi că toate formele de reclame și marketing, inclusiv folosire de caractere, jocuri sau marketing digital, afectează dieta copiilor.

Se fac din ce în ce mai multe cercetări în felul în care dieta copiilor afectează comportamentul acestora, iar un consum de junk food este problematic pentru că le afectează nu numai sănătatea, dar și dezvoltarea lor ulterioară, psihică și fizică. Când profesorii au probleme cu copii antisociali, hiperactivi și violenți la clasă, ar fi timpul să le examinăm dieta acestora. Într-un studiu condus în Statele Unite, cercetătorii au descoperit că o rație zilnică de suplimente nutritive au dat rezultate în scădjamie_olivererea ratei bătăilor, vandalismului, obscenităților, refuzului de a colabora, punerii în pericol a altora și altor ofense.

Și mai notabil este efortul celebrului bucătar britanic, Jamie Oliver, care de mulți ani promovează educarea copiilor asupra pericolelor junk foodului. El a mers în mai multe școli și a ținut prezentări părinților, profesorilor și elevilor, despre importanța nutriției corecte. În consecință, copii au devenit mai conștienți de ceea ce mănâncă.

http://www.bbc.com/news/health-37846318

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10706231

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s