Nivele scăzute de vitamina D asociate cu depresia și stările negative

Un nou studiu prezentat la conferința organizată de Asociația Internațională de Psihoză timpurie, din Milano, Italia, a arătat că un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu o creștere a stărilor negative și cu simptome de depresie la cei care au tulburări psihotice. Această cercetare a fost făcută de  Dr. Mari Nerhus și echipa sa,de la institutul de Medicină Clinică, din cadrul Universității din Oslo, Norvegia.

vitamin 2.pngExistă indicații că un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu o creștere a severității bolii la tulburările psihotice. Autorii au investigat dacă nivelul de vitamina D corespunde unui profil simptomatic specific și dacă deficiența de vitamina D este asociată cu o deficiență cognitivă la tinerii ce suferă de tulburări psihotice.

Aceste studii au recrutat pacienți din clinici și grupuri de control. În primul studiu, autorii au inclus 358 de pacienți cu simptome catalogate după două etaloane profesionale. În al doilea studiu, autorii au inclus 225 de pacienți și 159 de persoane din grupuri de control, catalogate dupa un test cognitiv de viteză decizională, asimilare verbală, memorie verbală și un test al funcției decizionale. Modele statistice avansate au fost folosite pentru controlul altor factori care ar putea influența rezultatele. Nivelele scăzute de vitamina D au fost asociate în mod semnificativ cu o creștere a stărilor negative și a simptomelor depresive, după egalizarea diferențelor de sex, nivelul de educație sau impactul apartenenței la o minoritate etnică. Anotimpurile anului în care s-au făcut consultațiile precum și diagnosticele de schizofrenie au fost de asemenea incluse în analiză. Autorii au arătat de altfel și o asociere între deficiența de vitamina D și dificultățile cognitive în viteza de procesare și fluența verbală .

Cercetătorii au concluzionat că asocierea dintre nivelele scăzute de vitamina D și creșterea simptomelor negative și depresive, precum și scăderea vitezei de procesare și a fluenței verbal sunt argumente solide pentru planificare unor studii de masă, pe populații țintă, pentru a putea cu adevărat obține o concluzie exhaustivă despre potențialul benefic la vitaminei D asupra tulburărilor psihotice. La momentul actual se efectuază studii care investighează legătura dintre vitamina D și structura creierului, măsurate prin rezonanță magnetică.

Din ce în ce mai multe studii arată influența pe care nutriția o are asupra stărilor noastre emoționale și asupra comportamentului. Tulburările psihotice și chiar comportamentul criminal sunt îmbunătățite prin suplimente nutritive. Suplimente de Omega 3 au fost folosite pentru a tratat depresiile majore, iar cercetări efectuate acum mai bine de jumătate de secol au arătat că pacienții cronici de la psihiatrie au beneficiat de suplimente de vitamina C. Alte uzanțe au arătat dovezi clare că administrarea de suplimente nutritive deținuților rezultă într-o scădere a acțiunilor violente.

Idea din spatele tuturor acestor cercetări este simplă; creierul trebuie hrănit, la fel ca orice alt organ din organismul nostru, așa că este vital să luăm în considerare nevoile nutriționale ale acestuia, ca factor cheie în controlarea comportamentului și a stărilor noastre emoționale.

http://medicalxpress.com/news/2016-10-vitamin-d-negative-depressive-symptoms.html

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s