Costul vizelor de Canada

cetaÎn ultima vreme la televizor și în presă suntem anunțați despre marea realizare a țării noastre: ridicarea vizelor pentru Canda. Acest lucru se va întâmpla de la 1 Decembrie 2017. Însă sunt multe lucruri care ne sunt ținute ascunse  în mod deliberat, pentru că ,probabil, nu am mai dori vizele de Canada dacă am ști că vin cu un cost așa de mare.

În primul rând, trebuie să știm că ridicarea vizelor nu mai depindea de noi, de multă vreme. Noi realizasem cele necesare și guvernul canadian recunoscuse asta. Dar miza era în altă parte și anume în regiunea autonomă din Belgia, Valonia. Aceștia au întârziat semnarea unui tratat comercial dintre Canada și Uniunea Europeană din cauza nemulțumirilor pe care guvernul valon le avea în legătură cu arbitrajul dintre companiile comerciale și guverne. Pentru că acest acord CETA nu este nimic altceva decât vărul mai mic al celebrului TTIP, doar că între Uniunea Europeană și Canada, iar vizele nu au fost decât o momeală pentru politicienii noștrii, ca să  cedeze unele libertăți democratice ale cetățenilor lor.

Sunt multe similitudini între TTIP și CETA. Ambele au fost negociate în secret, departe de ochii publicului. CETA s-a negociat între anii 2009 și 2014, dar spre deosebire de vărul său mai mare care a eșuat din cauza presiunii publice, acordul CETA a fost concluzionat și va fi semnat la sfârșitul săptămânii acesteia. Acordul reprezintă o nouă generație de tratate comerciale menite de a proteja marile companii și afacerile acestora, prin subminarea democrației și a guvernelor. Un lucru și mai grav se poate întâmpla pentru că ratificarea acestui tratat poate face inutilă existența unui TTIP, multe din firmele americane putând să-și mute sediul în Canada și să beneficieze de avantajele tratatului.

Tratatul CETA ca și de altfel TTIP, conține un mecanism de soluționare a disputelor  numit ISDS, care permite companiilor comerciale să dea în judecată guvernele, dacă legi noi promulgate le-ar pune în pericol profiturile. Cunoaștem vreo companie canadiană care a suferit în urma unor decizii ale guvernului României și care ar profita enorm de un asemenea tratat? (Gold Corporation cu Roșia Montană). Sub acest tratat firma canadiană nu va întâmpina dificultăți în a da în judecată țara noastră pentru prejudicii aduse prin oprirea exploatării de la Roșia Montană.  Și având în vedere bâlbele multiplelor guverne care s-au succedat în aceea perioadă, ar avea șanse mari de câștig. Iar costul daunelor cerute vor fi suferite de noi, cetățenii acestei țări. Un prim tribut dat pentru vizele de Canada.

c-e-t-aO altă temere este că CETA este urmașul de drept al ACTA. Pentru cei care nu-și mai aduc aminte ACTA era un tratat care amenința libertatea internetului, ascuns prin formula de protejare a drepturilor intelectuale și de autor. Însă limbajul folosit în continuare era foarte agresiv și vag, încât multă lume a fost deranjată și speriată de acest acord, iar el a picat, cel puțin în Europa. Dovezile constante care ne vin din Statele Unite și Canada, unde acest acord este în vigoare, ne confirmă faptul că respingerea lui a fost o idee bună. RIAA, organizația care se ocupă de protejarea drepturilor de autor ale muzicienilor este faimoasă pentru tacticile murdare la care s-a pretat în trecut, dând în judecată copii, bătrâni și în unele cazuri chiar morți, pentru încălcarea acestor drepturi. Iar un caz recent a avut loc în Ontario, Canada, unde o bătrână de 86 de ani a primit o scrisoare în care este informată că trebuie să plătească 5000 de dolari pentru descărcarea ilegală a unui joc, care fusese la un moment dat distribuit gratis. Evident cineva i-a folosit conexiunea wireless pe care o are în casă să descarce acest joc, dar modul în care acționează aceste companii este grăitor. Și toate aceste practici pot apărea în Europa, din cauza acordului CETA. Un alt preț plătit pentru vizele de Canada.

Când tragem linie, obținerea ridicării vizelor de Canada nu este chiar așa o mare victorie. Suntem ca africanii din secolele trecute, care dădeau diamante și alte materiale prețioase, la schimb, pe nimicuri. Așa ne-am dat și noi oportunitatea de a face turism mai ușor în Canada, pe niște drepturi democratice, pentru că nu prevăd o invazie de români în țara nord americană, având în vedere că cel mai ieftin bilet București – Ottawa pornește de la 500 de euro.

http://waronwant.org/what-ceta

http://www.globalresearch.ca/what-is-really-the-matter-with-the-eu-canada-ceta-trade-agreement/5553717

http://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/notice-and-notice-system-internet-copyright-enforcement-settlement-1.3823986

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s