UE renunță la limitarea acrilamidei din mâncare

acrylamideDacă vă întrebați de ce marile companii din lume cheltuiesc atât de mult pe grupuri care să facă lobby pe lângă organele legislative ale unei țării sau ale unui construct politic ca Uniunea Europeană, acesta este un exemplu. Comisia Europeană a renunțat la planurile sale de fixarea unei limite legale a unei chimicale care se găsește în produsele alimentare și care a fost suspectată de facilitarea apariției cancerului. Acest lucru a fost posibil, din cauza lobby-ului făcut de industria alimentară.

Documente care au ajuns la public au arătat cum organul legislativ al UE a capitulat în fața unei influențe externe și sub amenințarea de scandal permanent.

Acrilamida este o substanță toxică ce se găsește în părțile rumenite sau arse ale alimentelor bogate în amidon, care au fost gătite sau prăjite la temperaturi de peste 248 C. Cartofii, cerealele sau cafeaua instant conțin nivele crescute ale acestei substanțe, precum și anumite alimente pentru bebeluși și biscuiți sau pesmeți.

Oamenii de știință încă încearcă să măsoare cantitatea necesară de acrilamidă care ar pune în pericol sănătatea oamenilor, dar aceasta a fost catalogată drept o substanță extrem de periculoasă de către Agenția de Protecția a Mediului din Statele Unite.

Anul trecut, Autoritatea pentru Protecția Alimentară Europeană (EFSA) a descoperit că acrilamida crește potențialul de apariție a cancerului, pentru consumatorii de toate vârstele și a recomandat ca expunerea la această substanță să fie redus pe cât posibil, cât timp o limită nu a fost stabilită încă, în mod legal.

”Din moment ce orice expunere la o substanță genotoxică ar putea duce la deteriorarea ADN-ului și apariția cancerului, oameni de știință din cadrul EFSA au concluzionat că nu pot stabili o limită tolerabilă zilnică de acrilamidă pe care o putem lua din mâncare”, a declarat o autoritate din domeniu.

Nivelele de acrilamidă ar putea fi reduse prin folosirea de ingrediente și aditivi diferiți sau prin schimbarea metodele de stocare și modificarea temperaturii la care mâncarea este gătită. Dar asta ar afecta practicile industriei alimentare, ar reduce profiturile și ar modifica gustul produselor. O încercare de a introduce protecții mai robuste a sănătății oamenilor a avut loc în Iunie, când un proiect a fost trasat. Acest proiect atrăgea atenția industriei alimentare de a aduce dovezi ale unor teste regulate ale produselor sale pentru a arăta că practica de reducere a nivelelor de acrilamidă este eficientă și acestea sunt ținute la o cotă cât mai redusă. S-au stabilit cote pentru diferite feluri de produse ce includeau: chipsuri, biscuiți sărați, pâine, cereale, biscuiți, napolitane, turtă dulce, cafea și hrană pentru bebeluși.

Dar proiectul a fost împărtășit asociației industriei alimentare, Food Drink Europe, care s-a plâns imediat printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene în care declara că terminologia folosită este vagă și că sintagma de valori indicative ar putea însemna valorile maxime. În numai câteva zile, această formulă a fost scoasă.

Martin Pigeon, un purtător de cuvânt pentru Observatorul Corporațiilor Europene a declarat că bunele intenții ale Comisiei Europene au fost anihilate de presiunea industriei alimentare. El a adăugat că este un alt caz de reglementări făcute inutile, posibil pentru că industria care trebuie să fie reglementată are un cuvânt prea important de spus, iar practica Comisiei Europene de a împărtăși informațiile cu grupurile de lobby ale unei industrii, cu luni înaine ca schimbările să se producă, trebuie oprită.

Comisia Europeană și-a actualizat legea propusă pentru acrilamidă, prin includerea unei analize trimestriale. O petiție deschisă pentru stabilirea unei limite legale de acrilamidă a fost semnată deja de 150 de mii de oameni.

https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/26/eu-drops-law-to-limit-cancer-linked-chemical-acrylamide-food-after-industry-complaint

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s